screenshot_1

Ήταν περίπου τρία χρόνια πριν όταν αναζητώντας τρόπους για να προβάλλω την Κιμωλία στο εξωτερικό, βρήκα το Spotted by Locals. Πρόκειται για μια τουριστική πλατφόρμα που προσφέρει οδηγούς πόλης, γραμμένους και επιμελημένους από τους ίδιους τους κατοίκους των πόλεων αυτών. "Ξεφυλλίζοντας" το site, έπεσα πάνω σε καταστήματα και αξιοθέατα που είχα δει και εγώ σε ταξίδια μου στο εξωτερικό και για τα οποία είχα την ίδια θετική άποψη που περιέγραφαν οι locals (ντόπιοι). Tο Spotted by Locals είναι διαθέσιμο για 67 πόλεις σε όλο τον κόσμο, έχοντας σε κάθε μία από αυτές 4-5 άτομα τα οποία ανακαλύπτουν ιδιαίτερα μέρη και τα προτείνουν μέσα από άρθρα που γράφονται μια φορά αλλά ενημερώνονται τακτικά, ώστε η πληροφορία να είναι επίκαιρη.

Στην προσέγγιση για να μπει και η Κιμωλία στα μέρη που προτείνονται, είχα την ευκαιρία να μιλήσω με τον Bart van Poll και την Sanne van Poll-Bakker, τους δημιουργούς και κινητήριο δύναμη του Spotted by Locals. Ο Bart και η Sanne, ξεκίνησαν το Spotted by Locals, αφήνοντας επιτυχημένες καριέρες ο καθένας στον τομέα τους και από το 2008 έχουν δει το "παιδί" τους να μεγαλώνει συνεχώς. Δε χρειάστηκαν πολύ χρόνο για να με πείσουν να μπω κι εγώ στην ομάδα των Athens Spotters, μαζί με τη Σοφία, τον Αντρέα, τη Μαριλένα, τον Δημήτρη και την Αίγλη

sanne-bart-tallinn-by-spotted-by-locals

Σα χρήστης, δοκίμασα το Spotted by Locals σε ένα ταξίδι αναψυχής στην Πράγα περίπου ένα χρόνο πίσω, και πραγματικά όλα τα μέρη που επισκέφθηκα ήταν ιδιαίτερα, με έντονο το τοπικό στοιχείο και λίγο ή καθόλου τουριστικά. Γι' αυτό το λόγο αποφάσισα να μοιραστώ την εμπειρία μου μέσα από το blog μας, αλλά και για έναν ακόμα. Πριν αρκετό καιρό, στη διάρκεια μιας επίσκεψης τους στην Αθήνα, ο Bart και η Sanne ήρθαν στην Κιμωλία και μου ανακοίνωσαν ότι θα έβρισκαν ένα σπίτι στην Αθήνα για να μοιράζουν το χρόνο τους ανάμεσα στο Άμστερνταμ και στην Αθήνα. Ναι, στην Αθήνα! Δύο άνθρωποι που ζούν στο Άμστερνταμ, με ότι αυτό συνεπάγεται και με όλες τις παροχές και την ποιότητα ζωής που για κάποιους η Ελλάδα δύσκολα θα καταφέρει να έχει. 

Στην Ελλάδα της κρίσης, του προβλήματος και της ανέχειας. Σε αυτή την Ελλάδα που αν και προσωπικά την λατρεύω, δεν είναι λίγες οι φορες που πολλοί από εμάς την καταδικάζουμε στην καθημερινότητα μας. Και έτσι, εδώ και λίγο καιρό, είναι και επίσημα "Athenians" ενώ και τα ελληνικά τους είναι πολύ καλά για τον λίγο καιρό που έχουν περάσει εδώ. Ήταν τις προάλλες που ήπιαμε έναν καφέ που αποφάσισα ότι αυτή η ιστορία θα έπρεπε να ακουστεί όσο το δυνατόν περισσότερο, έστω και μέσα από τη μικρή μας σελίδα. Η ιστορία δύο ανθρώπων που ζουν ταξιδεύοντας και κάνοντας αυτό που αγαπούν. Δύο ανθρώπων που έχοντας δει αμέτρητες πόλεις, ερωτεύτηκαν και επέλεξαν την Αθήνα. Που βοηθούν ανθρώπους να γνωρίσουν καλύτερα τις χώρες στις οποίες ταξιδεύουν, όσο ταυτόχρονα εκείνοι γνωρίζουν καλύτερα την Ελλάδα μας, την Αθήνα μας μα και την δική τους Αθήνα. Και ίσως να είναι αυτή η ιστορία, μια αφύπνιση για εμάς τους ίδιους για να αγαπήσουμε την πόλη μας λίγο παραπάνω. 

sanne-bart-new-york-by-spotted-by-locals

BONUS Info: Το Σαββατοκύριακο που μας έρχεται (5-6 Νοεμβρίου) περισσότεροι από 100 Spotters (!) από όλο τον κόσμο, θα βρεθούν στην Αθήνα για το καθιερωμένο ετήσιο Spotters Weekend! Δεν είναι καθόλου απίθανο να τους δείτε να τριγυρίζουν στην πόλη για να γνωρίσουν καλύτερα την ίδια την πόλη, την Ελλάδα αλλά και τον πολιτισμό μας. 

Website: www.spottedbylocals.com
Facebook: https://www.facebook.com/spottedbylocals/
Twitter: https://twitter.com/spottedbylocals
Instagram: https://www.instagram.com/spottedbylocals/