fbpx Η Κιμωλία προτείνει: Γιάννης Πέτρου | Kimolia Art Cafe
Purple-room-back
lights-sign
lamp-and-phone
mirror-across-bar
view-of-bar
piano-man
sugar-view
view-red-room
Giannis Petrou

Γιάννης Πέτρου

Η ιστορία αυτής της εβδομάδας έχει όνομα και επώνυμο! Πρόκειται για έναν φίλο της Κιμωλίας, τον Κο Γιάννη Πέτρου, ο οποίος μας μίλησε για τη δουλειά του και σκεφτήκαμε ότι θα έπρεπε να μοιραστούμε μαζί σας κάποια από τα πολύ ενδιαφέροντα που μας είπε. Κυρίως λόγια από εκείνον, μαζί με ένα μικρό αλλά ουσιαστικό βιογραφικό σημείωμα.

Η αυτόματη ζωγραφική. Το ρεύμα, ξεκίνησε στα τέλη του 1930 στην Αμερική, στη Νέα Υόρκη, με τους αντισυμβατικους "abstract" καλλιτέχνες, να δημιουργούν αναμειγνυοντας χρώματα απευθείας στον καμβά, χρησιμοποιώντας τεχνικές και συνθέσεις, πρωτόγνωρες για το παγκόσμιο εικαστικό γίγνεσθαι. Πινέλα, παλέτες, φαντάζουν περιττά... Δάχτυλα, παλάμες χεριών, αντικείμενα όλων των ειδών... Το μέσον με το οποίο οι καλλιτέχνες δημιουργούν...!!! Ματιέρες, μοτίβα, συνδυασμοί... Κατάθεση ψυχισμού και η αποθέωση της συναισθηματικής νοημοσύνης... Η παραστατική ζωγραφική άλλωστε είχε την Αναγέννηση... Κυβισμός, σουρεαλισμός στο απόγειο τους... Και κάπου εκεί.. Pollock, de kouning, Rothko... Οι μεγάλοι του αφηρημένου εξπρεσιονισμού... Το κίνημα... Υποχώρησε εκεί κάπου στα 1950 και τώρα αναγεννιέται για τα καλά... Από δυσμάς προς ανατολάς και από βορρά εις νότο... Το έργο τέχνης στον αφηρημένο εξπρεσιονισμό είναι διαφορετικό από μέρα σε μέρα... Σε όποιον χώρο και αν εκτίθεται... Γιατί εμείς είμαστε αλλιώς... Ακόμα κ από λεπτό σε λεπτό.... Συνδέεται τόσο πηγαία με τον ψυχισμό.... Με τις αρχέγονες ενορμήσεις.. Το βίωμα και το..τραύμα... Ο άνθρωπος είναι η μονάδα αλλά και το...πλήθος... Και 'γω..

Ο Γιάννης Πέτρου, είναι ένας Έλληνας εικαστικός ταγμένος στον αφηρημένο εξπρεσιονισμό. Είναι απόφοιτος της Ακαδημίας εμπορικού ναυτικού και σαν Αξιωματικός ταξίδεψε σε όλο τον πλανήτη. Είδε πολλές διαφορετικές κουλτούρες, πολυ-πολιτισμικές διαφορές, εικόνες απίστευτες αλλά και τόσο γνώριμες και οικείες σε ότι αφορά το κομμάτι του ανθρώπινου ψυχισμού. Οι εμπειρίες του μαζί με την μελέτη στην ιστορία της τέχνης και την έρευνα πάνω στη συναισθηματική νοημοσύνη ιδιαίτερα των καλλιτεχνών τον οδήγησε στο εξής απλό μα καθόλου απλοϊκό συμπέρασμα.... Χαμόγελο, δάκρυ, φόβος, χαρά, πόνος... Όλα παντού ίδια κάτω από τη σκέπη του ανθρώπινου ψυχισμού. Αυτό καταθέτει με την τέχνη του."<em>Σε καμβάδες όπου τα χρώματα μπαίνουν κατευθείαν στον καμβά, άναρχα, μα τόσο αρμονικά... Η σκέψη πολλές φορές ακολουθεί την δημιουργία... Και τότε υποκλίνεται στη δύναμη του υποσυνείδητου γιατί το τραύμα της ψυχής ξεκινά από τη σύλληψη του εμβρύου και ακόμα και πιο πριν...! Τα υλικά μου, ακρυλικά, λάδια, αποστάγματα φρούτων, τα μανό που προορίζονται για να χρωματίσουν τα δάκτυλα μια γυναίκας, λουλούδια, φύλλα, ασύμμετρες φαινομενικά ουσίες που δένουν κ συγκρούονται στο λευκό του καμβά τα έργα όταν τα περατώσω δεν είναι πια δικά μου, εμένα μου έφεραν τη γαλήνη που αποζητώ, έστω κ πρόσκαιρα... Μα μετά αξίζει να συνεχίσουν το ταξίδι τους. Στις άλλες ψυχές των θεατών... Η μόνη τους απαίτηση είναι έστω για λίγο να αφεθείς κοιτώντας τα....Να αφεθείς στα μύχια μα και τα απλά.

Kimolia on Facebook

Kimolia on Twitter

Kimolia on Instagram

Το πήραμε το δωράκι από @thenutlers και έχουμε πέσει με τα μούτρα στις δοκιμές! Ακόμα δεν έχουμε αποφασίσει για την αγαπημένη μας γεύση, και ούτε πρόκειται όπως φαίνεται! #kimolia #thenutlers #omg #healthy #athens #greece #κιμωλία #foodporn #deliΣε αυτή την ανάποδη χρόνια, ήταν απλά αναμενόμενο! #kimoliartcafe #kimolia #plaka #athens #rainΤέρμα το online, πίσω στο αναλογικό, το ζεστό, το οικείο... Για τις τύχες της online Κιμωλίας θα τα πούμε σύντομα. Προς το παρόν, η άλλη, η αυθεντική σας καλεί να επιστρέψετε! #kimolia #κιμωλία #plaka #athensΚαλημέρες και καλή εβδομάδα Κιμωλίες! Ξεκινήσαμε, τα πασάκια πήραν θέση στην Υπερείδου και σας περιμένουν! Αν, αντι για πασάκια διαβάσατε πασοκια, βγείτε άμεσα για καφέ! #kimolia #plaka #athens #art #cafe #kimoliaartcafeΈφτασε η ώρα! Καθαρίσαμαν,  απολυμανθήκαμαν, τακτοποιηθηκαμαν και από Δευτέρα εδώ, στο 5 της Υπερείδου, με τραπέζια και έξω.. κοπιάστε! #kimoliartcafe #kimolia #plaka #athens #pamekimoliaΣτήριξη και στους καλλιτέχνες!Ε ναι... Αυτό είναι! Και σας περιμένει! #therealkimolia #athens #plaka #κμωλία #kimolia #kimoliaartcafeΣτο κοινόχρηστο "μπαρ" μας, έχουμε και ένα live feed για να πιείτε το ποτάκι σας με μια εικόνα του χώρου... Missing you! #kimolia #kimoliaartcafe 
https://kimolia.eummena.org